Harry Potter

Учебната година още не е започнала защото търсим още учители които иска да кандидатства за да започне по-бързо :]
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Албус Дъмбълдор

Go down 
АвторСъобщение
Моника Малфой
Директор
Директор
avatar

Брой мнения : 134
Join date : 02.02.2010
Age : 22
Местожителство : Sofia

ПисанеЗаглавие: Албус Дъмбълдор   Сря Фев 03, 2010 7:51 pm

Албус Персифал Улфрик Брайън ДъмбълдорЗначение на имената:

Албус - “Albus” Латинската дума за "бял". “Albion” - древно поетическо име на Британия.

Персифал - “Percival”, Рицар от Кръглата маса на крал Артур, който е бил възнаграден да види за миг Свещения Граал.

Дъмбълдор - “Dumbledore”. Стара английска дума за земна пчела. Името му е асоциирано с пчелите, защото обикаля замъка насам-натам, бръмчейки....поне така си го е представяла Роулинг. Има и друга версия - Дъмбълдор е дума за вид шапка, популярна през 19 век в Лондон. Така името на Албус става "Бяла Шапка". Това в легендите е символ на доброто, на добрата страна.

Улфрик - “Wulfric”, Англо-Саксонски корен. "Сила на вълка" или "Контролиращ, управляващ вълците" . Това е и името на британец в Средните векове, известен със способността си да прави пророчества.

Рожденна дата: Юли или Август 1881. Според тази дата Дъмбълдор е бил близо до 18 си рожден ден, когато е напуснал "Хогуортс" като ученик, но е бил още на 17, когато е срещнал Гриндълуолд.

Дата на смърт: юли 1997 г., когато е убит от Сивиръс Снейп на кулата на Астрономическата Обсерватория.Семейство:

Кръв: Полу-мъгълокръвен - майка му Кендра е била от мъгълско потекло.

Майка: Кендра Дъмбълдор, убита по случайност през 1899 г. от 14-годишната й дъщеря Ариана, която е била умствено нестабилна.

Баща: Персифал Дъмбълдор, тикнат в затвора през 1890 за атака срещу мъгъли. Дъмбълдор е на около 10 години.

Братя и сестри: По-млад брат - Абърфорт (роден 1883 или 1884) и сестра Ариана (родена 1884 или 1885, умряла 1899). И двамата братя живеят с ужаса на ранната смърт на сестра си.

Дом: Годрикс Холоу след смъртта на сестра му.

Връзки: Известно ви е, предполагам, че Дъмбълдор е хомосексуален. Влюбил се е в Гелърт Гриндълуолд на 17, но е невероятно разочарован от това, на което Гелърт е способен.

Любимец: Фоукс, феникс.

Външен вид:

Цвят на очите: Светло син
Цвят на косата: бял, оригинално кестеняв.
Други характеристики: Белег-точна карта на Лондонското метро точно над лявото коляно. След лятото на 1996 г. - почернена дясна ръка.
Общ вид: Висок, слаб и много стар, съдейки по косата и брадата му, и двете дълги до кръста. Носи очила с форма на полумесеци. Носът му е дълъг и гърбав, все едно счупен поне два пъти.Дъмбълдор в Хогуортс.
Първа година: 1892.

Дом: Почти със сигурност Грифиндор.

Награди и т.н.: Награда на Барнабус Финкли за невероятни маически постижения, Председател на Магисъбора, Орден Мерлин първа степен за победата над Гриндълуолд, златен медал за невероятни заслути на Международната Алхимическа Конвенция в Кайро.

Кариера: 1938 става учител по Трансфигурация. От 1955 до смъртта си е Директор.

Способности и специални притежания:

Пръчка: Бъзовата пръчка.
Загасителя, превключвател и предмет с големи магически способности, активирани от емоции.
Часовник без цифри, разчита планетите.
Огледалото Еиналеж.
Мислоем.
Пръстенът на Певерел (Гонт).

Способности:

Алхимия.
Трансфигурация.
Легилимантика.
Може да прави някои магии без пръчка.
Може да се направи напълно невидим.
Може да изпраща съобщения с Патронуса (покровителя) си.
Разбира езерянски, таласъмски и много други езици.

Харесва дебели вълнени чорапи .
Любими храни: шербетово личонче, карамелизирани хлебарки, горещ шоколад, малиново сладко, Киселинени дражета (близалки).
Патронус: феникс.

Най-голямо желание: Най-вероятно семейството му да се възстанови, сестра му да е жива.
Най-лош страх\спомен: споменът за смъртта на сестра му.
Трезор в Гринготс: 713, висока сигурност.

Профил:

Въпреки че на стари години Дъмбълдор е изключително уважаван магьосник за ексцентричностите си, за способностите си, невероятното милосърдие и желание да помогне, защита на мъгълокръвни и други, Албус е дълбоко засрамен за нещо, които е правил и мислил в младостта си. Научил се по трудния начин за привлекателността и цената на властта, той прекарва остатъка от живота си да се опитва да премахне тъмните импулси в магьосническото общество.

Дъмбълдор е най-голямото дете на мъгълокръвната магьосница Кендра и магьосника Персифал Дъмбълдор. Когато Албус бил на 10, а брат му Абърфорт - на 8, трагедия, причинена от сблъсъка на магьосническия и мъгълския свят предизвикала трагедия в семейството. Шестгодишната сестра на Албус била пребита от три мъгълски момчета, защото без да искала направила магия пред тях и ги уплашила. Тя оцеляла, но била толкова силно ранена, че съзнанието и магическите й способности остават забавени завинаги. Абърфорт казва, че тя е отказвала да прави магия, но пък не можела да я изкорени от себе си и това я карало да полудява. Нейната магия можела да избухне от нея неочаквано и с непредвидени последици.

Когато бащата на Албус, Персифал, бил пратен в затвора за нападение над трите момчета с цел отмъщинеие, майката Кендра решила да запази състоянието на дъщеря си в тайна и преместила семейството си в Годрикс Холоу. Албус и, по-късно, Абърфорт, посещавали Хогуортс, но Ариана оставала скрита, магическите й способности - неконтролируеми.

Албус бил невероятно способен ученик в Хогуортс и бил на път да тръгне на околосветско пътешествие с Елфиъс Додж през 1899 г., когато, при неконтролируемо избухване, сестра й убила майка им. Губейки възможността да пътува по света и да направи блестящата кариера, която го очаква, Албус се върнал вкъщи да се грижи за семейството си. Това лято той срещнал Гелърт Гриндълуолд и бил удивен от неговите идеи: визията за превъзходство на магьосниците и търсенето на Реликвите (Даровете) на Смъртта. Албус прекарвал цялото си време с него, дискутирайки идеята за надмощие на магьосниците в името на "по-великото добро" и така не обръщал внимание на Ариана. С времето Абърфорт се вбесявал и веднъж конхронтирал и двамата за този проблем, започнала битка, при която Ариана била убита. Гелърт избягал, а Албус осъзнал на какво наистина е способен "приятелят" му и къде всъщност са насочени идеите му. Албус съжалява дълбоко за ролята си в смъртта на сестра си до края на живота си.
Вместо да преследва политическа кариера, Албус започнал да се занимава в областта на науката и образованието, откривайки дванайсетте употреби на змейската кръви работейки в областта на алхимията с Николас Фламел. Някъде през трийсетте години става професор по Трансфигурация в Хогуортс. През 1938 в училището постъпва Том Риддъл. Дъмбълдор е притеснен от неговата обсебеност за власт и го държи под наблюдение. През 40те години, когато дори мъгълският свят е зает от идеята за тоталитаризъм, Том Риддъл прегръща докрай вярването за превъзходството на магьосниците. Сменил името си на Лорд Волдемор и започнал да изучава предмети и магии, свързани с Черните изкуства, търсейки начин да се изплъзне на смъртта. След победата над Гриндълуолд, Дъмбълдор става единственият човек, от когото Том Риддъл се страхува.
Когато, през 70те години, Волдемор и смъртожадните започнали открити действия и терор, а Министерството на магията не можело да се справи, Дъмбълдор сформирал Ордена на Феникса. Орденът претърпял значителни загуби в битките, но в крайна сметка надвил Волдемор при падането му срещу Хари Потър при саможертвата на Лили Потър. Дъмбълдор осигурява Хари да продължи да бъде защитен от кръвта на майка си и го изпраща в дома на сестра й.

За съжаление Волдемор не е мъртъв и се връща тринадесет години по-късно. Дъмбълдор знае, че надеждата на магьосническият свят лежи в момчето Хари Потър, това е предначертано преди раждането му. В усилията си да запази момчето той е подпомогнат от бившия смъртожаден и настоящ учител по Отвари Сивиръс Снейп.
Дъмбълдор много се привързва към момчето и започва да го наблюдава, обучавайки го, и то доста ефективно, от разстояние.

Една от най-големите грешки на Дъмбълдор е поддаването му на приклекателността на Даровете на смъртта. Тя го кара да пожелае да сложи пръстена на Певерел, за който осъзнава, че е хоркрукс на Волдемор, на ръката си и така да "отрови" себе си със смъртоносно проклятие. С времето то отслабва силите му и Дъмбълдор прави своя избор: той заповядва на Сивиръс Снейп да го убие.

Във Филмите

Дъмбълдор беше игран от Ричард Харис в първите два филма. Харис умира малко след втория филм и ролята заема Майкъл Гъмбън
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://harry-potter.bulgarianforum.net
 
Албус Дъмбълдор
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Harry Potter :: Xогуортс :: Библиотеката-
Идете на: